top of page

Spanyolország - Spanyolország Nagykövetség

Updated: Mar 17, 2021


A spanyol nép külföldiekhez, Európához, munkához fűzött viszonyáról Nieves Blanco asszony mesélt, Spanyolország budapesti nagykövetségének kulturális tanácsadója. Az olvasó mélyebben megismerheti a spanyolok napirendjét, szokásaik eltérését a magyarokétól. Ezen felül a cikk elolvasásával fény derülhet az olvasó számára annak okaira is, hogy miért érdemes Spanyolországban egyetemre járni, és miért ilyen befogadóak a külföldiekkel a spanyolok .

- Kaposi Márton Bálint interjúja


Kaposi Márton Bálint: Milyen szokás béli és kulturális különbségekre kell felkészülni a Spanyolországba érkező diákoknak vagy munkavállalóknak?


Nieves Blanco, Spanyoloroszág budapesti nagykövetségének kulturális tanácsadója: Magyarországon az életritmus hagyományosan a napfelkeltéhez állt be, Spanyolországban valamennyivel később kezdjük a napot. Azonban emiatt a munkaórák egészen estig tartanak, gyakorlatilag elviszik az egész napot.

A spanyoloknál tradíció, hogy napi háromszor étkeznek. Reggelire jellemzően keveset esznek, míg vacsorára hosszabban, többet. Az ebéd is több időt vesz igénybe. Mivel viszonylag sok időt vesznek el az étkezések, a munkaidő emiatt is tovább növekszik.

Mivel a magyaroroszági öt óraival szemben a spanyol munkanap este nyolc körül ér véget, a boltok jellemzően be is zárnak délután két-három óra hosszára. Viszont este, nem ritkán kilenc óráig is nyitva vannak, főleg nyaranta.

A közösségi kapcsolatok lényegesen szorosabbak Spanyolországban. Az utcák jellemzően zsúfoltak emberekkel, mivel az ismerősök általában megállnak, üdvözlik egymást, röviden beszélgetnek. Magyarországon ezzel szemben az utcán a távolabbi ismerőseinknek csak köszönünk, de nem állunk le beszélgetni.


KMB: Milyen érvekkel próbálnák meggyőzni a magyar gimnazistákat, hogy Spanyolországba jelentkezzenek egyetemre, vagy később Erasmus programra?


NB: Kiemelkedő színvonalú oktatás zajlik Spanyolországban, jól felszerelt, modern létesítményekben. Az országban kiválóan meg lehet alapozni egy sikeres karriert. A történelmünk színes, érdekes, a nyelvünk pedig egyszerűen tanulható, sok helyen beszélik a világban. A magyar fiatalok számára a spanyol nyelv elég könnyen elsajátítható. A nyelvtani szabályai nem bonyolultak, a kiejtést pedig a magyar nyelv egyedisége miatt általában nagyon könnyen tanulják a diákok. Ott tartózkodásuk alatt a tanulók rövid idő alatt nagy fejlődést szoktak produkálni.


KMB: A Spanyolországba látogató magyarok számára mennyire valószínű a „kulturális sokk”?


NB: Összességében nincsenek jelentős kulturális különbségek a két ország között. Néhány udvariassági norma eltér. Magyarországon sokkal formálisabbak az emberek közti üdvözlések, kapcsolatok, Spanyolországra inkább a spontaneitás jellemző.


KMB: Mit gondol, általában hogyan tekintenek a külföldi diákokra a spanyolok?


NB: A lakosság nagy része nagyon befogadó, és nyitott a turistákkal és a külföldi diákokkal kapcsolatban. Az ország a világ második legnépszerűbb utazási célpontja, és a gazdaságunkra nagyon pozitív hatással van a turizmus. Ez is jó irányba alakítja az emberek külföldiekhez való hozzáállását.


KMB: Hogyan viszonyulnak a spanyolok a külföldi munkavállalókhoz?

NB: A külföldről érkező munkaerőt örömmel fogadják az országban. A spanyol polgárháború után sokan elhagyták Spanyolországot, hogy külföldön, olyan országokban, mint Németország, Svájc, Norvégia, Egyesült Királyság és Franciaország új, jobb életet kezdjenek. Ez a történelmi tapasztalat is nagy hatással van a spanyolokra, hiszen együtt tudnak érezni azokkal, akik oda érkeznek munkavállalás és/vagy jobb lehetőségek, karrier reményében. A legtöbb spanyol mindezek által elfogadja a tényt, hogy egy nyitott, globalizált világban élünk, ahol az emberek gazdasági vándorlása fontos szerepet játszik a munka világában.


KMB: A spanyolok számára vonzó a külföldi munkalehetőség?


NB: Spanyolországban nagyon jók az életkörülmények (feltéve, ha dolgozol). Természetesen a spanyol fiatalok számára mindig is vonzó volt, és lesz is a világ megtapasztalása, a külföldi munka, tanulás lehetősége.


KMB: Spanyolként mennyire érzi úgy, hogy elfogadják külföldi tartózkodás során (Európában) a bőrszíne, neme, vallása, ill. anyanyelve tekintetében?

NB:

bőrszíne tekintetében: 10/10

a neme tekintetében: 10/10

vallása tekintetében: 10/10

anyanyelve tekintetében: 10/10


Nieves Blanco kulturális tanácsadó asszony üzenete a magyar fiatalok számára: Spanyolország egy nagyon színes, befogadó ország, ahol az egészségügy, a különböző tudományok, a technológia és oktatás területén a kitűnő szakemberek remek táptalajt nyújtanak sikeres, hasznos tanulmányok folytatására. A spanyolok nagyon befogadóak, szeretnek külföldiekkel beszélgetni, ismerkedni. A kiemelkedő kulturális élet, számtalan műemlék, és az év nagy részében remek időjárás miatt télen-nyáron jó utazási célpontot nyújt Spanyolország.




bottom of page