top of page

Hollandia - Annouschka Italiaander


Annouscka Italiaander egy 18 éves holland tanuló. Egy Wageningen nevű, főként egyeteméről híres holland város gimnáziumának végzős tanulója. Ez az írás egy beszámoló a hollandok Európai Unióhoz, annak népeihez és tagállamaihoz fűzött viszonyáról egy helyi diák tolmácsolásában. Szó lesz továbbá a hollandok külföldiekhez való hozzáállásáról is. - Kaposi Márton Bálint interjúja






Kaposi Márton Bálint: Milyen érzés számodra Európai Uniós állampolgárnak lenni?


Anouschka Italiaander: Nagyon tetszik nekem, ahogyan az EU-s tagállamok segítik egymást. Hollandia elkötelezett állama az Uniónak, ezért jó viszonyunk van a szomszédainkkal, és a többi tagállammal.


KMB: Mi a legfontosabb előnye számodra az EU-s állampolgárságodnak?


A.I.: Számomra leginkább az okoz örömet, hogy sokat, és könnyen utazhatok az EU-n belül. Sokkal könnyebb minden szempontból az Unión belül utazni, mint mondjuk Kanadába vagy az Egyesült Államokba. Szerintem ez sok más EU-s polgárnak is nagyon fontos. Amikor valamelyik Hollandiával szomszédos államba utazok, olyan érzés mintha a saját országomban lennék. Nincsenek szigorú határellenőrzések, és az emberek sem kezelnek idegenként. A másik dolog, ami számomra az EU nélkül szinte elképzelhetetlen lenne, az a rengeteg nemzetközi cserekapcsolat. A fiatalok keveredését és nemzetközi barátságok létrejöttét is nagyban támogatják az EU-s intézmények, tagállamok.


KMB: Egy mondatban hogyan fogalmaznád meg, mit jelent számodra az Európai Unió?


A.I.: Az EU végtelen lehetőséget, és az egész kontinenst beterítő kapcsolati hálót jelent számomra.


KMB: A tapasztalatod szerint hogyan kezelik a külföldről érkezett munkavállalókat Hollandiában?


A.I.: Mivel egy viszonylag kis ország Hollandia, fejlett gazdasággal, ezért mindenképpen szükséges a külföldi munkaerő. Hollandiában a nemzetközi kereskedelem és kapcsolatok révén hagyománya van külföldi munkavállalók alkalmazásának, így nálunk ez természetes. Részmunkaidősen dolgozok egy az otthonomhoz közeli gyorsétteremben. Az oda betérő turisták, külföldi egyetemisták és dolgozók mindig nagyon kedvesek velem. Tehát a személyes tapasztalataim is nagyon pozitívak velük kapcsolatban.


KMB: Élnél a külföldi munka lehetőségével?

A.I.: Nem csak hogy élnék vele, a terveim közt szerepel. A gimnázium befelyezése és az egyetem elkezdése közt szeretnék egy éven keresztül külföldön tapasztalatot szerezni, dolgozni. Mivel az EU-n belüli utazásaim során mindig nagyon kellemesen érzem magam más országokban, sosem voltam áldozata semmilyen hátrányos megkülönböztetésnek, nagyon könnyen mondok igent egy külföldi munkalehetőségre.


KMB: Hogyan jellemeznéd Hollandia lakosait?


A.I.: Hollandia, és a holland kultúra messze túlmutat a szélmalmokon, a tulipánon, és Amszterdamon. Az országom lakói nagyon befogadóak, többségében intelligensek, nyitottak a külföldiekre, és az ismeretlen helyzetekre. Úgy gondolom, hogy a nyitottságunk miatt lehetünk ilyen boldog és sikeres nemzet.


KMB: Egy 1-től 10-ig terjedő skálán hányas értékelést adnál az hollandok külföldiekhez fűzött viszonyára, a befogadásuk mértékére?


A.I.: 8.5

bottom of page